
Podczas mroźnych wieczorów najlepiej nie wychodzić z domu. Warto zostać w zaciszu własnego mieszkania i przygotować rozgrzewające wino i piwo. Przepisy na te smaczne trunki znajdziesz w dzisiejszym artykule. Zaproś na grzane wino lub piwo przyjaciół, drugą połówkę bądź rodzinę. Stwórz najpyszniejszy rozgrzewający napój w sezonie jesienno – zimowym i dobrze się zrelaksuj.
Grzane piwo krok po kroku – przepis, którym ją urzekniesz
Grzane piwo to nie tylko smaczny trunek, ale również doskonały sposób na walkę z przeziębieniem. Korzenne przyprawy dodane do piwa świetnie rozgrzewają i dostarczają składników sprzyjających walce z infekcjami. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, jak je przygotować! Zimą ten przepis może być dla Ciebie jak na wagę złota.
Na rynku mamy dostęp do wielu typów browarów – jasne, ciemne, pszeniczne, gryczane, miodowe i wiele innych. Do przygotowania piwnego grzańca najbardziej nadaje się piwo niepasteryzowane. Niezbędne są również wspomniane przyprawy korzenne takie jak: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa. Obowiązkowy składnik to też miód, pomarańcza i limonka bądź cytryna.
Przygotowanie zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę pomarańczy. Do garnka wlewamy piwo i mieszamy je z odrobiną dostępnych przypraw korzennych oraz pokrojona pomarańczą. Bardzo ważne jest to, aby mieszaninę te podgrzać i nie dopuścić do jej zagotowania! Dlatego całość musi być podgrzewana na małym, a nie dużym ogniu. Kiedy tylko zaczniesz wyczuwać aromat grzanego piwa możesz ściągnąć je z ognia i rozlać do kubeczków. Trunek jest gotowy do picia. Podawaj go w żaroodpornym szkle, które utrzyma temperaturę i ułatwi przelewanie napoju z garnka. Smacznego!
Grzane wino krok po kroku – prosta sprawa i multum korzyści 🙂
Jesienią i zima daj się uwieść pełnią aromatów, które wiążą się również z grzanym winem – popularnym grzańcem. To trunek, który dawniej pito podczas zimowych kuligów, polowań i podróży. Przygotowanie grzańca jest dziecinnie proste, a jego smak ogranicza tylko Twoja dostępność do przypraw. Możesz postawić na grzane wino z dodatkiem pomarańczy, malin, jabłek, a nawet i mango, a także suszone śliwki i rodzynki. Do grzańca można używać zarówno czerwonego, jak i delikatniejszego białego wina. To drugie sprawdza się doskonale w połączeniu z wspomnianym mangiem. Z racji tego, że nieodłącznym składnikiem tego trunku jest słodki miód warto wybierać półsłodkie wina. W ten sposób nie przesłodzisz siebie i swoich gości smakiem grzańca. Must have wśród przypraw stanowią tutaj imbir, goździki, kardamon najlepiej w formie zmielonej. Warto postawić tez na czarny pieprz, gałkę muszkatołową, które dodają pikanterii. Podczas podgrzewania całości mikstury, tak jak miało to miejsce w przypadku grzanego piwa nie dopuszczaj do zagotowania, ponieważ trunek straci naturalny aromat i stanie się niesmaczny. Twoim celem jest osiągnięcie wrzenia, które na małym ogniu pojawi się w ciągu kilkunastu minut. Grzaniec najlepiej podawać w glinianych kubkach lub szkle żaroodpornym, które utrzymują wysoką temperaturę napoju. Smacznego!
Moja to uwielbia grzane piwko, dla siebie robię z przeprawami typu goździk, cynamon i pieprz, jej obowiązkowo syrop z żurawiny. Sam chce teraz robić własne piwo, aby nie kupować tych ze sklepu, już nam się znudziły