piwa

W Polsce i krajach sąsiadujących najchętniej wybieranym przez mężczyzn trunkiem jest… piwo. Badania wskazują, że przeciętnie spożywamy około 2 do 4 piw tygodniowo. Sprawdź, dlaczego panowie tak chętnie sięgają po ten złoty, niskoalkoholowy trunek. Czy piwo może wnieść coś dobrego i zbawiennie działać na nasz organizm? Dowiesz się tego z artykułu.

Piwo jest napojem alkoholowym. W sprzedaży oferowane jest także piwo bezalkoholowe. Piwo pochodzi z fermentacji brzeczki piwnej. Jest to wyciąg ze słodu browarnego, dodawany jest do niego chmiel oraz inne surowce. Produkowane jest w browarach, ale coraz więcej osób w Polsce warzy własne piwo w domu. Taki napój może być całkiem smaczny i sprawiać wiele przyjemności. Produkcja piwa składa się z kilku etapów: fermentacji, dojrzewania oraz rozlewania. Ważne jest rozdrobnienie słodu, później zacieranie słodu, filtrowanie oraz wysładzanie. Następie płyn przelewa się do kadzi warzelnej i doprowadza się je do wrzenia. Proces trwa od godziny do kilku godzin. Dodaje się chmiel wysokiej jakości. Szybkie chłodzenie piwa pozwala uniknąć jego wad i zachować większą ilość walorów zapachowych oraz smakowych.

Piwo, czyli napój o wielu… rodzajach 

W Polsce najczęściej spotykane są piwa górnej fermentacji oraz dolnej fermentacji. Drożdże piw Ale fermentują na wierzchu zbiornika, a lagerów na dnie zbiornika. Doskonałe są piwa smakowe, miodowe, pszeniczne. Piwa miodowa mają smak miodu. Pachną także miodem. Należy potrząsnąć butelką, aby miód wymieszał się z pozostałą częścią piwa. Porter to ciemne piwo, wytrawne, o intensywnym smaku. Piwosze doceniają także piwa pszeniczne i smakowe. Piwa pszeniczne produkowane są z jęczmienia słodowego. Lekkie piwa są różnorodne: jagodowe, śliwkowe, jabłkowe, wiśniowe, o smaku limonki, maliny, kawy, czekolady. Takie piwa przez jednych są lubiane, a przez innych nie są uważane za piwa zasługujące na konsumowanie. Jesienią i zimą wszyscy chętnie sięgają po grzane piwo, rozgrzewające na mrozie. 

Czy są zalety wynikające ze spożywania piwa? 

Piwo ma pewne pozytywne cechy: dobrze wpływa na kości, może zapobiegać osteoporozie, może też zapobiegać zawałom serca. Drożdże zapobiegają problemom krążenia i zakrzepom krwi. Chmiel poza tym pozwala obniżyć poziom cholesterolu. Piwo działa relaksująco i dobrze wpływa na układ nerwowy człowieka. Piwo to doskonały napój – chłodzi w lecie, a w zimie ogrzewa, gdy jest podane w formie grzańca z przyprawami. Piwo wspomaga walkę z chorobami nowotworowymi oraz stanami zapalnymi w organizmie. Piwo jest dobre na bezsenność. Po jego wypiciu bardzo dobrze się śpi, jest ono swoistym lekarstwem na bezsenne noce. Napój ten usprawnia pracę układu moczowego, co oznacza, że dobrze działa na nerki. Poza tym doskonale działa na stopy – wymoczenie nóg w piwie lub wodzie z piwem przynosi ulgę i odświeża nogi po całym dniu. Jest to doskonała pomoc dla każdej osoby, która potrzebuje sprawić sobie przyjemność po całym dniu na nogach, po pracy na stojąco. Płukanie włosów w piwie wzmacnia je i dodaje im blasku. Od czasu do czasu można sobie poprawić nastrój stosując taką płukankę do włosów.

Nadmierne spożywanie alkoholu nie jest wcale bezpieczne

Wszystko jest dla ludzi, ale nadmierne spożywanie piwa może prowadzić do alkoholizmu, może tuczyć i doprowadzić do pojawienia się tzw. brzucha piwnego u mężczyzn. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny. Po jego wypiciu rośnie apetyt na jedzenie, dlatego osoby na diecie powinny unikać picia piwa. Ciemne piwo ma więcej kalorii niż jasne, o czym nie wolno zapominać. Codzienne picie piwa nie jest rekomendowane – może doprowadzić do wzrostu masy ciała, źle wpływać na wątrobę oraz trzustkę. Wypicie jednego piwa czy dwóch piw raz w tygodniu na pewno nikomu nie zaszkodzi. Picie codziennie wielu piw nie daje korzyści organizmowi. O tym zdecydowanie warto pamiętać. Człowiek pijący dużo piwa ma opuchniętą twarz i worki pod oczami.

Jak w każdym przypadku ważna jest jedna zasada – piwo jest dla ludzi, ale nadużywanie tego napoju na pewno nie przyniesie dobrych efektów.